Etappe 5: Lagarde (F) – Belrupt-en-Verdunois (Verdun) (F): 142 km – 1535 hm

Rood, blauw en goud
Vandaag tekenen we voor de kortste etappe. Een half uurtje langer slapen doet deugd en na het opslaan van een stevig aantal calorieën mogen we vandaag ‘slechts’ 142 km in het zadel hangen.
Onder een stralende zon en het goedkeurende oog van ‘madame bourgmestre’ trekken we de 5e rit op gang. We trakteren onszelf gul op vergezichten van glooiende gouden velden en trekken in een rood-blauwe sliert het landschap door.

Up-and-downs
Het verhaal van vandaag kunnen we samenvatten in ‘op en neer; up-and-downs.’ Ellenlange wegen splijten de Lorraine, pal op de frontlijn, in twee. Na een eerste pitstop krijgt Bram een klapband vooraan, zonder veel erg. We kunnen snel verder en wanen ons op een rollercoaster waarbij we 20 meter voor de top net snelheid te kort komen om deze te ronden. Deze tempoverschillen kruipen in de kleren en ook de hitte begint zijn tol te eisen. Maar zoals we ondertussen weten is het moraal van EnBloc van uitzonderlijke kwaliteit en kunnen we na 80 kilometer – over halverwege de etappe – al aan de lunchtafel. We picknicken uitgebreid in de koelte van een bos en genieten van ons welverdiend stukje rust.

Stoomtrein
Team EnBloc versaagt niet en we blijven als een stoomtrein verder trekken door niemandsland. Tientallen schijnbaar verlaten dorpjes doen ons aan de Belgische Ardennen denken. Zwaluwen spelen rond de kerktorens terwijl we eronder doorglijden. De meters rollen onder onze wielen en voor we het weten tikken we tegen de laatste heuvel van de dag. Eenmaal boven zetten we de achtbaan verder door een verkoelend bosgebied, op en neer en op, dan weer neer.
Met nog 25 kilometer te gaan vervangen we nog een bandje om dan zonder omkijken naar Belrupt-en-Verdunois te vliegen. Tegen 16u30 rijden we over de finishlijn en we gaan, na een uitgebreide douche, gewillig aan de apéro. We genieten met volle scheppen van onze gemarineerde biefstuk met ratatouille en gebakken patatjes en sluiten af met een royale crème! We gaan vandaag vroeg onder de wol want morgen wacht ons alweer een nieuwe extreme uitdaging. Deze zou ons 203 km dichter bij huis moeten brengen. Binnen 24 uur horen jullie hoe we deze hebben verteerd…

Tot dan alvast!

Plaats een reactie